Френски макарони „Виолетка“

Стандартен

violet macaronsФренските макарони са един изискан и съвършен десерт! Хрупкава коричка, мека и нежна сърцевина, ароматен крем. Основните им съставки са бадемово брашно, белтъци и пудра захар.
При Портокаловите макарони споделих основните тънкости и технологията на направата на френските макарони, затова сега ще напиша само рецептата.

Необходими продукти за френските макарони „Виолетка“:
адаптирано от Sunshine’s Kitchen

90г. остарели белтъци
щипка сол
40г. кристална захар
200г. пудра захар
110г. бадемово брашно
няколко капки виолетова сладкарска боя
виолетови захаросани фрагменти или няколко бонбона Виолетка

Белтъците се разбиват на пяна с щипката сол, към тях се добавя по малко от кристалната захар. Разбиването продължава до образуването на лъскав и стегнат белтъчен крем. Не бива да прекалявате с разбиването, защото има опасност макароните да станат сухи и чупливи. Добавя се боята и се разбърква леко с шпатула.

violet

Стриваме на прах малко виолетови захаросани фрагменти или няколко бонбона виолетка, като ги добавяме към пудрата захар. Общото им количество не трябва да надвишава 200гр.

Бадемовото брашно, пудрата захар и виолетките се пресяват 2-3 пъти, докато се получи идеално фина пудра. Измерването става СЛЕД като продуктите са пресяти.
Към белтъците се добавят на 2-3 пъти сухите съставки и се разбърква внимателно, докато се получи гъсто тесто, което трябва да се спуска от шпатулата на плавни вълни.

Готовата смес се пълни в пош с кръгъл накрайник и се шприцова върху хартия за печене или специално силиконово килимче. Макароните се оставят 30-40 минути, за да изсъхнат.

violet macarons

Фурната загрявам на 150⁰С, пека 10 минути на отворена с дървена лъжица врата, после още 7-8 минути на затворена, на второ ниво отдолу нагоре. След което ги изваждам, оставям да изстинат за 5 минути и ги прехвърлям върху метална скара до пълното им охлаждане.

Необходими продукти за крема*:
200гр. сладкарска сметана
250гр. маскарпоне
100гр .бял шоколад
1с.л. пудра захар
стабилизатор за сметана

кристалчета виолетови фрагменти

*това количество крем е за двойна доза макарони

Шоколадът се начупва в купа и се разтапя на водна баня или в микровълнова фурна. Сметаната се разбива заедно с пудрата захар и стабилизатора, които предварително се разбъркват в купа. Добавя се маскарпонето, а след него и разтопения шоколад, като сместа се разбива на бавни обороти, докато се получи хомогенен крем.

Подготвят се по 2 черупки за всеки макарон, добре е да бъдат с еднакъв размер и големина. Върху едната черупка се шприцова малко количество от крема, слагат се няколко кристалчета виолетови фрагменти, а с другата черупка се притиска отгоре, за да се слепи. Така се процедира с всички черупки. Готовите макарони се прибират в кутия и се съхраняват в хладилник за 24 часа. След това са готови за консумация. Самите черупки може да се направят няколко дни предварително, съхраняват се в добре затворени кутии.

violet macarons

violet macarons

violet macarons

Вашият коментар