Държавата осигуряваше безплатни лекарства за онкоболните деца. От тази година това право е премахнато с решение на МЗ. Да кажем ясно „Не!“ на този абсурд и да поискаме децата ни да не бъдат изоставяни на произвола на съдбата и на отънелите джобове на родителите им!
Не само, че жизнено нужните им лекарства са отпаднали от Позитивния лекарствен списък, те просто не могат да се намерят на територията на страната! Според официалната статистика, онкоболните деца у нас са под 1% от онкоболните въобще.
1 /един/ процент!

__________________________

Уважаеми дами и господа,

Ние, от групата в социалната мрежа Фейсбук „Държавата да възстанови безплатните лекарства за онкоболните деца“, на 19 февруари 2010г. получихме следния отговор от д-р Валентина Платиканова, директор на Дирекция „Национална лекарствена политика“:

„Лекарствата по наредба 34 се базират на закона за здравето. Търговете по Закона за обществени поръчки са по Европейска директива и се наблюдават строго от Агенцията за обществени поръчки, а не по приумица на чиновниците и съветниците на МЗ. Самите търгове в МЗ се провеждат от дирекция „Инвестиционна политика“, а не от дирекция „Национална лекарствена политика“. Така, че ако имате някакви притенции по отношение на търговете, много Ви моля обърнете се към дирекция „ППЧП“ (това е новото име на инвестиционна политика) и към дирекция „Правна“, която съгласува провеждането на всеки търг в Министерството на здравеопазването и следи за изпълнението му по ЗОП.“ /правопис запазен/

Е, щом много ни молите, д-р Платиканова, ще им пишем, защо да не им пишем. Но ще продължим да пишем и на всички вас! Защото нас не ни интересува бюрократичния механизъм на процеса, а искаме положителен краен резултат. Както вас не ви интересува технологичния процес на приготвяне, а искате хляб. Простичка логика, която няма да се оплете във всичките ви агенции, дирекции и директиви.

Направете това, което се полага на болните деца и хора по Върховния закон на Републиката, както е според Европейската харта за правата на пациента, според човешките и духовни закони. Не се крийте зад титли, длъжности и чужди отговорности!

Прилагам някои коментари от групата, която достигна 19 800 човека. Над деветнадесет хиляди възмутени български данъкоплатци!

__________________________
– След като държавата БЪЛГАРИЯ си позволи да загърби децата си, просто нямам думи. За какво въобще съществува тази държава…

– Смятам, че само нашата държава нехае за ДЕЦАТА си.

– Държавниците, от които зависи това, да вземат да се стегнат! Кое – ако не децата на България трябва да подкрепим и да се грижим за тях?!!! Ако те не се погрижат за децата на България, България ще се погрижи-те да не са държавници и да управляват!!! Ок? Има ли ЗА и ПРОТИВ?

– Много е тъжно ,че държавата продължава да нехае за децата си, но това ще е така докато ние мълчим и позволяваме на управниците да ни броят за хора само преди избори!

– Какво друго, ако не децата, които са нашето Бъдеще,трябва да спасяваме и за какво друго, ако не за тяхното здраве, да се отпускат пари. Срамота, за българското здравеопазване!

– Стига с това безхаберие! Писна ни от Алексей Петров и всичко около него!Ето това са важните неща с които държавата е длъжна да се пребори.Не е нормално да се нехае за толкова важни проблеми-това са нашите деца, нека им помагаме!
__________________________
Искате ли и още?
Има на http://www.facebook.com/group.php?gid=330826497574#!/group.php?gid=330826497574&ref=nf

4 responses »

  1. Pingback: интервю « mikiblue.com

  2. Pingback: репортаж « mikiblue.com

  3. Pingback: доклад след двумесечно ръчкане « mikiblue.com

  4. След повече от 4 години, ситуацията е още по-ужасяваща.
    Глупостите, наречени обществени поръчки, позитивни списъци, списъци на НЗОК и пр.дивотии, водят до мотивиран отказ от лечение…
    Нищо не е променено, парите, които заплащаме не ни се разрешава да използваме за собственото си лечение, а те се насочват към определени групи, правоимащи, основно неосигурени цигани…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s