Малинови френски макарони и още нещо

Стандартен

raspberry macaronsХрупкава коричка, мека и нежна сърцевина, ароматен крем – какво повече му трябва на един изискан френски макарон? Ако сте следили последните ми публикации, ще сте наясно с основните съставки: бадемово брашно, белтъци и пудра захар, а ако по някаква случайност сте пропуснали, може да прочете за основните тънкости и технологията на направата на френски макарони тук. 🙂

Имах желание да направя нещо по-така за рождения ден на мама и се спрях на този уникален десерт.

Необходими продукти:
адаптирано от Sunshine’s Kitchen

90г. остарели белтъци
щипка сол
40г. кристална захар
200г. пудра захар
110г. бадемово брашно
няколко капки розова сладкарска боя

Белтъците се разбиват на пяна с щипката сол, към тях се добавя по малко от кристалната захар. Разбиването продължава до образуването на лъскав и стегнат белтъчен крем. Не бива да прекалявате с разбиването, защото има опасност макароните да станат сухи и чупливи. Добавя се боята и се разбърква леко с шпатула.

Бадемовото брашно и пудрата захар се пресяват 2-3 пъти, докато се получи идеално фина пудра. Измерването става СЛЕД като продуктите са пресяти.
Към белтъците се добавят на 2-3 пъти сухите съставки и се разбърква внимателно, докато се получи гъсто тесто, което трябва да се спуска от шпатулата на плавни вълни.

Готовата смес се пълни в пош с кръгъл накрайник (или такъв уред) и се шприцова върху хартия за печене или специално силиконово килимче. Макароните се оставят 30-40 минути, за да изсъхнат.

raspberry macarons

Фурната загрявам на 150⁰С, пека 10 минути на отворена с дървена лъжица врата, после още 7-8 минути на затворена, на второ ниво отдолу нагоре. След което ги изваждам, оставям да изстинат за 5 минути и ги прехвърлям върху метална скара до пълното им охлаждане.

raspberry macarons

Необходими продукти за крема:
110гр. сладкарска сметана
200гр .бял шоколад
40гр. малини (използвах замразени)
250гр. маскарпоне

Сметаната и малините се изсипват в тенджерка и се поставят на котлона. Течността се разбърква и се внимава да не заври. Малко преди това да се случи, тенджерката се отстранява от котлона и се добавя предварително начупения шоколад. Разбърква се, докато шоколада се разтопи напълно и така готовия крем се прехвърля в купа. Оставя се да стегне в хладилника до нужната консистенция, след което се разбива на пухкав крем. Накрая се прибавя маскарпонето, като сместа се разбива на бавни обороти, докато се получи хомогенен крем.

Подготвят се по 2 черупки за всеки макарон, добре е да бъдат с еднакъв размер и големина. Върху едната черупка се шприцова малко количество от крема, а с другата черупка се притиска отгоре, за да се слепи. Така се процедира с всички черупки. Готовите макарони се прибират в кутия и се съхраняват в хладилник за 24 часа. След това са готови за консумация. Самите черупки може да се направят няколко дни предварително, съхраняват се в добре затворени кутии.

raspberry macarons

Тъй като слепих само половината макарони ми остана неизползван крем. С него направих четири пастички, като използвах любимите ми шоколадови блатове от Най-вкусната шоколадова торта на Ири (във фризера се намираха два замразени блата).

raspberry macarons

Честит рожден ден, мамо!

Вашият коментар