на моето дете

Стандартен

Майка! Само жена, която е родила, може да разбере истински смисъла на тази дума.

Трудно бих могла да опиша какво усетих в мига, когато нашето малко Слънце се появи на бял свят. В мига, когато чух най-прекрасния плач и видях най-прекрасното мъничко създание. В този миг се забравят всякакви болки и неразположения по време на бременността и на самото раждане. Тогава осъзнаваш, че всичко си е струвало, всяка болка, всеки натрупан кг, всяко трудно ставане от леглото и стотиците останали неразположения по време на бременността. В този миг осъзнаваш, че чудото е станало! Самото растене на бебчето вътре в теб е чудо. Невероятно е! Невероятно е чувството, когато усетиш първото ритниче; когато започнеш да усещаш всяко протягане, всяко обръщане, дори хълцането на мъничкото същество вътре в теб. Невероятно е! Умората и безсънните нощи, които предстоят – всичко това си струва! Само и единствено заради малкото човече, само заради неговата все още беззъба усимвка, само заради неговото гугукане и още и още – струва си!

Попадна ми нещо в нета преди време. Нещо, което обещавам да не забравям и когато настъпят тези моменти, да направя всичко възможно да го изпълня:

Тази сутрин ще се усмихна, когато видя лицето ти и ще се смея, за да не заплача.
Тази сутрин ще те оставя да си избереш какво искаш да облечеш, ще се усмихна и ще ти кажа колко прекрасно изглеждаш така.
Тази сутрин ще зарежа прането, ще те взема и ще те заведа в парка да играем заедно.
Тази сутрин ще оставя чиниите в мивката и ще седна до теб да ме научиш как се реди този пъзел.
Днес след обяд ще изключа телефона и компютъра, ще отида с теб в задния двор и ще се правим сапунени балони.
Днес след обяд няма да крещя, дори няма да повиша тон, когато ти се размрънкаш и захленчиш за сладолед, когато мине количката на сладоледажията, а ще ти купя сладолед.
Днес след обяд няма да се тревожа каква ще станеш, когато пораснеш.
Днес след обяд ще те оставя да ми помагаш в правенето на сладкишите и няма да те спирам, докато се опитваш да ги приготвиш.
Тази вечер ще те държа в прегръдките си ще ти разкажа историята за твоето раждане и затова колко много те обичам.
Тази вечер ще те оставя да се намокриш в банята и няма да се ядосам.
Тази вечер ще ти позволя да останеш по-късно и ще седим на терасата да броим звездите.
Тази вечер ще те притисна до себе си за дълги часове и ще изпусна любимите си телевизионни програми.
Тази вечер, когато прекарвам пръсти през косицата ти, просто ще бъда благодарна на Бога, че ми е дал най-великия подарък, който някога е даван.
Ще се замисля за майките и бащите, които търсят изчезналите си деца; майките и бащите, които стоят до гроба на детето си, вместо до неговото легло; и за майките и бащите, които седят в болничните стаи, гледайки как детенцето им страда, и които крещят, защото не могат да направят нищо в безсилието си; и за новородените, които са загубили своите мами.

И когато те целуна за лека нощ ще те гушна по-силно и по-дълго. И отново ще благодаря на Бог за теб и ще го помоля за още много дни като този.

6 responses »

 1. Много е хубаво…уви, твърде често забравяме какво сме си обещали сами на себе си дори…Но ти не забравяй, моля те – заради Малкото Слънце, за да стане Голямо и пак да топли и огрява :-)))

 2. Прекрасно е! Останах без думи… просто ужасно хубаво си го написала… 🙂

  Благодаря!

 3. Хубаво ми стана да го прочета, защото толкова много искам бебе…

 4. @Ани и Michel: обещавам да не забравям!
  @Eowyn: радвам се, че се отби!

  Пожелавам Ви от сърце да усетите! Струва си!

 5. Написано с много любов, с най-силната любов на света – тази между майка и дете. Само за миг си представи как се чувстват майките които имат още един божи дар. Умножи любовта си по две. :)) Уверявам те ще бъдеш поне ДВА ПЪТИ по щастлива.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s