НИКУЛДЕН

Стандартен

Честит имен ден на всички малки, големи и още по-големи момичета и момчета

Това е първото пожелание, което гостите – приятели, роднини и близки – изричат, щом стъпят в дома на именника. След това заедно с цветята и подаръците идват и други пожелания: за здраве, за успех в учението, в службата и професията, за благополучие в семейството.


Празнуването на именни дни е отколешна традиция. Съществувала е преди християнството. В дома на именника се слага трапеза, на която се поставя всичко, което природата е дарила на човека, за да съществува: месо, риба, плодове, вино и ракия, сладкиши. В зависимост от сезона се коли млада ярка, петел или кокошка, агне, яре или теле.
Християнската религия създава свой обред – кръщаване с имена на светци. Самото кръщение е свят ритуал, трикратно потапяне в котела със светена вода в името на „отца и сина и светаго духа“ има пречистваща и възобновяваща сила. А детето, приело този ден името на светеца, приема и задължението всяка година да поднася в църквата обреден хляб, а свещеникът да му чете молитва.
Свят ритуал е кръщението, но види се, не се е оказвал достатъчен и след напускането на църквата именникът събира в дома си близки и познати, които гощава с богата трапеза.

eто малко информация и за днешния Никулден:

Да почерпят: Никола, Николай, Николина, Ненка, Нина, Нено, Ненка, Нино, Кольо
Обредна трапеза: рибник (печен в тесто цял шаран), боб, сарми, обреден хляб

Св. Никола, рибен св. Никола ­ един от най-големите зимни празници с ясно изразен семеен характер. Посветен е на св. Никола – покровител на моретата, на моряците и рибарите. Най-типично за обредността е приготвянето на специално ястие – рибник. Жените внимават при почистването на рибата люспите да не падат на земята, защото се вярва, че ако човек стъпи там, той се разболява и умира. Костта от главата, която наподобява кръст, се запазва за лек против детски болести. На трапезата се поставят и постни ястия, както и специален обреден хляб (параклис, служба, богов, колак, Никулденски хляб). Рибникът и хлябът се прекадяват и от тях раздава. Всеки трябва да хапне риба – “На Никулден човек трябва да почопли зъби с рибя кост, макар и от боклука да я вземе“.
Никулден е един от българските празници, на чийто светец често се посвещава, в случай на преживяно тежко премеждие, избегната беда или изобщо “за здраве на къщата“, семейният обичай курбан. Никулденският курбан винаги е рибен, приготвен по определен начин. На него задължително се раздава. Канят се близки и роднини на трапезата. Често службата съвпада с именния ден на домакина (домакинята). В някои села в Пловдивско на Никулден жените палят свещи, раздават пити и ядене, целуват камъните или иконата на светеца и оставят дребни дарове (пари, цветя, пешкири).
В православния календар св. Никола Мирликийски Чудотворец е известен и като Николай Угодник. Кръстното му име Николай означава “Побеждаващ”. След праведен монашески живот Николай става архиепископ на гр. Мир, обл. Ликия (М.Азия), където умира през 342 г. Според едно предание той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери с подарените от св. Николай три кесии злато. На него се приписват и множество чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водната стихия. Затова на този ден се слага край на есенно-зимния риболов. Уловът се пренася в жертва на светеца. На този ден всички кораби в открито море спират, за да се почете патронът-светец.

Наздраве

Един отговор »

  1. Нали на именните дни се почитат някакви християнски светии, как тогава този обичай е съществувал и преди това?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s