Мит ли е интелигентността на българите?

Стандартен

провокацията дойде от една тема в един форум. та реших да напиша нещо по въпроса.

интелигентност. от лат. интелектум. според редица изследователи, сред които и моя милост – способност да разбираш.

вчера ми се случи да се озова в околността на Лъвов мост. това е вратата към столицата на България, оттам влиза основния поток хора, които идват от цялата страна за някакви си техни си дела. има гара, автобусна и железопътна. също има публични домове, дюнери, казина, гнясави кръчми, сергии и какво ли не. има и Централен Женски пазар. много неща има там. и хора има. автохтонни и приходящи. всякакви.


нека уточня нещо. аз съм човек, който е роден на 500 метра от туй място (на пл. „Св. Неделя”), но твърде рядко съм го посещавал през 36 (и 7) годишния си живот. гнус ме е било, винаги. освен това твърде рядко се качвам в градския транспорт – винаги съм разполагал с кола и за лични, и за служебни нужди. пък и байка винаги е с напомпани гуми.

та озовах се аз по ред причини там.
мръсотия, смрад. цигани. крадат, просят, ровят по кофите – преживяват.. както си му е редът.

интересно ми беше, че след толкова години отново видях манга с кашон за „има-нема” и пред него около десетина човека. ОТНОВО.

една продаваше картофи на цена, почти ДВОЙНА от тази, на която аз си ги купувам в кварталния магазин. при това болни. а пред сергията й ИМАШЕ ОПАШКА. вероятно щото бяха самоковски.

едни продаваха зеленчуци – моркови, лук, марули, репи. не можете да повярвате каква смрад се носеше от чувалите, в които бяха насипани тези неща, но ХОРАТА КУПУВАХА. вероятно щото са евтини и са от Петрич.

мога да продължавам с примерите, но нека ви разкажа за преговорите, които проведох с един бизнесмен. понеже съм представител на мощна компания, човекът ме прие почти веднага. слаб, сивоок, около метър и седемдесет, почти петдесетгодишен. типична хиена. диалогът ни ще предам със съкращения.

– Кажи, момче.

– Така и така, вземете от нашите стоки. Качествени и значително по-евтини от тези, които предлагате.

– Момко, тука няма значение кое е качествено и кое колко струва. Това е Женският пазар, тука се пазарува това, което им се даде. Какво ли не съм опитвал – и добро, и лошо, и евтино, и скъпо – купуват само онова, което си знаят. Защо да взема от тебе добро, ама на ниска печалба, а не по-лошо, но с по-добра печалба, а? А? Така и така ще го купят.

нещо се отплеснах. та на това тържище хората се тълпяха, циганите ги крадяха, продавачите ги крадяха, просяци, смрад, мръсотия, препълнени с изгризани царевични кочани кошчета, а автобусите претъпкани, глъч…
две жени обсъждаха въодушевено как смърдял някакъв си Спиро. трима се караха пред една сергия кой бутнал щайгите. бабка налагаше с бастуна си куче. стар пияница падна…

по едно време нещо ми изключи, прегоря, звуците заглъхнаха, движенията на хората се забавиха…

и видях тези празни, изцъклени погледи. мътни, голи очи. като на кокошка. навсякъде. хора, които се движат като роботи, говорят като роботи, мислят като роботи. празни хора.

та така за интелигентността на българите. поне за онези, които се тълпят на Входа на СтоЛица – та ни.

Един отговор »

  1. Ужасно мразя района около централна гара, а ужасно често ми се налага да съм там… Ама като не мога една книжка да изкарам, така е…

  2. Не ме притеснява, не му и обръщам внимание на този район. Може би някак си съм му свикнал. Предполагам, че имам и нещо като привикване. За да не се дразни човек просто го подминава в съзнанието си. А, че има умни хора – има, но не и всички, другите просто са си безлични, нагли, злобни и много гледащи в чуждата паница. Това бих казал е преобладаващото население в страната на розата, киселото мляко и красивите жени. Няма интелигентност – има наглост, няма помощ – има използване и твърде много цигани, чалга, безразличие, проституция, корупция и оплакващи се хора, които не правят нищо и я има България.
    Но в България минусите са повече, интелигентността изчезва заменяна от хитрост и лукавство. Така, че хората са просто малко имащи етика и морал. И ако продължа ще е все в този дух, нямам добро мнение за 80-90% от българското население. Ще ми се да греша и някой да опровергае това ми мнение.

  3. Не мога. Искам да ви опровергая, но ми застава буца на гърлото…и не мога.

  4. Добре описано. Затова не ходя натам. Или много рядко. В краен случай. Много краен, всъщност. Предпочитам да не ходя въобще… 😦

  5. не ме разбирате бе, хора. майната й на гарата и лъвовия мост, празнотата в душите ме смачква. наскоро ми се случи да се возя в трамвай, към 7 сутринта беше. същите сиви хора, със същите смачкани погледи, като бити псета се зъбеха на всичко около себе си

    друг път ще го опиша, сега се готвим да одим в горатаааааа 😀

  6. Как беше гората? 😉

    Опиши го, между другото ти пишеш страхотно! Искаме да четем и твой блоооооооог, batpep! ИС-КА-МЕ! ИС-КА-МЕ! БатПеп, йееее!!!!!! 🙂

    Сериозно, провери дали batpep @ wordpress dot com e free 😉 Знам че си ти харесва тук в ъгълчето на SimplyBlue, обаче ако си имаш свой блог ше имаш повече Creative Freedom и други такива благинки:)))

    Поздрави! 🙂

  7. Много познато описание, за съжаление. И аз отдавна съм го забелязала. Все още пътувам с градски транспорт, а и понякога минавам през места като Лъвов мост и още от 7-8 години си намерих начин да се спасявам от негативната енергия, която просто струи там – слушам музика.
    Големи песимисти сме и това ни изяжда наличието на някаква интелигентност. Съгласна съм за празнотата – мисля, че винаги я е имало в големи количества.
    Обаче съм оптимист. Има ги хората, които прочетоха поста ти и коментираха в подкрепа на мнението ти. Има ги и другите, които са прочели, съгласили са се, но не са коментирали. Има и други хора някъде там, които също биха се съгласили, стига да прочетат. И всички те не искат да я има тази празнота и може би правят нещо в тази насока. Затова съм оптимист. 🙂

Вашият коментар