„Иди си, зимо, идвай, лято!“

Стандартен

Св. Атанасий Св. Атанасий гони зимата

Именници са Атанас, Атанаска, Наско; празнуват и ковачите, железарите, ножарите и налбантите

Православната църква почита Св. Атанасий Велики. Той е роден през 295 г. в столицата на Египет – Александрия. На 23 години участва във Вселенския събор в Никея, а по-късно става Александрийски архиепископ.

Прозвището „Велик“ Атанасий получава заради борбата си срещу учението на свещеника Арий, отричащ същността на Бог Отец и Бог Син. Затова Александрийският епископ е наречен и „баща на православието“.

В народните вярвания Св. Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: „Иди си, зимо, идвай, лято!“. Това е причината, поради която празникът е известен и като Среди зима.

Атанасовден се почита, както и Антоновден, като празник на ковачите, железарите, ножарите и налбантите, а заедно с това и като празник за омилостивяване на чумата и шарката, за което се пекат питки, които се надупчват с вилица, за да не се „надупчат“ децата от шарка.

Жените спазват същите забрани, които важат и за Антоновден –

2 responses »

  1. оф, давай и ние да я гоним заедно със св. атанасий тая проклета зима!

  2. Турците имат поговорка : Атанас гелди, яз гелди. Българите: Атанас дойде, лятото дойде. Е, това е по-вярно, за юлианския календар-31.1 Ние , кореняците от Варна, употребяваме доста турски думи. Гагаузи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s