светлина в тунела

Стандартен

седмицата започна много добре. бяхме на контролен преглед за очето на Ния. отидох със свито сърце, защото очаквах доктора да каже, че в четвъртък трябва да сме на линия за операция. оказа се, че досегашното лечение има положително влияние и очето върви към оправяне, дори няма да се налага операция (пу пу пу). аз като чух, в първият момент не можах да повярвам, в следващият се ухилих като зелка и малко след това щях да ревна. батето и той така, като му се обадих след прегледа. забелязах, че дори и доктора се зарадва, че операцията се отменя (дано, дано). продължаваме с очилата и закриване на здравото око по половин ден и след 4 седмици пак контрола.

на другия ден пък се оказа, че трябва да тичам за изследвания, необходими при започването на ясла. т.е. платеното майчинство свърши, в момента съм платена отпуска и съвсем скоро работата ме зове, а пък диването ще ходи на детска ясла.

там също притеснения. сигурно диването ще реве вътре, аз отвън и така. ще видим.

да, но монетата има две страни.

хукнах аз за изследвания. изисква се васерман на единия родител и преди да отида до лабораторията, звъннах на личната да я питам как стоят нещата с направленията, тя каза, че васермана е без пари само за бременни. та отидох, дадох си кръвчицата, платих за което 17лв.

минахме през педиатъра да даде направления за Нииниите изследвания. дава той направления, две контейнерчета за ако, едно стъкълце за нам си какво и ми обяснява какво и как да направя.

когато се прибрахме вкъщи, диването свърши голямата работа, аз чинно напълних контейнерчата, затворих и прибрах в хладилника. урината и стъкълцето останаха за сутринта. наспахме се, всичко точно и с всичките проби отиваме в лабораторията. давам си направленията (общо 3 – едното за кръв и урина, второто – микробиология, взима се от едното ако, третото – глисти, взима се от другото ако и стъкълцето). да, обаче се оказва, че последното изследване не се прави в лабораторията. жената ми обясни, че на много малко места ги правят, но със сигурност в ХЕИ. ок, какво да правя, ще трябва да тичам и до ХЕИ.

платих 3лв такса, взеха кръв на Ния, тя НЕ плака, на мама смелото момиче. от там я заведох при бабата (късмет, че е втора смяна), а аз с пробите и последното останало направления хукнах към ХЕИ.

там навалица от майки и баби стискащи ценните проби, а децата обикалят около тях. наредих се на опашката. сравнително бързо минава, даваш пробата, плащаш, дават ти фактура и бягаш.

чакайки разбрах, че ХЕИ НЕ работят със здравната каса?! или поне точно за това изследване става въпрос, така и не ми се изясни. имаше само една заблудена мама като мен, с направление в ръка, останалите бяха наясно и повечето си бях приготвили парички – 8лв.

рекапитулация – изследванията за прием в ясла, при положение, че си носим направления от педиатър ни струваха 11лв + 17лв васерман, общо 28лв. честито.

нямам идея каква точно машина е необходима, за да се направи пустото изследване за глисти. странно, че на много малко места се прави (забелязах, че от една болница дойдоха, оставиха проби и взеха готови резултати). странно е, че ХЕИ НЕ работят със здравна каса. много, много странно.

както и да е.

в петък трябва да са готови резултатите от всички видове изследвания и от понеделник с песен на ясла.

8 responses »

 1. 🙂 Всичко ще бъде наред, ще видиш – и с очичките, и с яслата. На Ния ще й хареса и бързо ще свикне с другите деца, така че май на теб ще ти е по-трудно да свикнеш, че не си по цял ден с нея…

 2. Браво на смелото дете, че не е плакало! 🙂 Браво и на мама, че е издържала цялото това търчане напред-назад за изследванията! А трудно ли стана самото записване за ясла, защото тук, в Русе е истински ужас да се вредиш!? На всичкото отгоре през септември затварят и половината работещи ясли за ремонт!

 3. Радвам се, че очичките на Ния ще се излекуват без операция!

  Пожелавам успех на Ния грижовни лелки в яслата, които да й помогнат да преодолее по-бързо раздялата с мама.
  На мама пожелавам да си носи повече носни кърпички, за да има под ръка. Ще плачеш Симплиблу, няма защо да ти замазвам очите, но си напълно права, че най-важното е детето да е добре.

  Приятелски съвет от опит – когато водиш Ния в яслата не се издавай, че си тревожна или тъжна. Кажи й, че я водиш, за да си играе с други деца. Радвай, че я оставяш там (не се преструвай, ами наистина си внуши, че се радваш, защото мъниците всичко разбират). Обещай й, че ще отидеш да я вземеш.

  Сила и на двете ви пожелавам!

 4. Ивката, при нас стана лесно записването 🙂
  Ния започва в ясла, за съжаление е само ясла. та отидохме да подадем молба още, когато диването беше на 3-4 месеца 😆 тогава подадохме молба за детска кухня и ясла едновременно 🙂

  astilar, Благодаря от сърце! 😀

 5. Със закъснение и от мен поздрави за оченцето! А за яслата, Астилар е права – гледай да си положително настроена. И постоянно повтаряй на Ния, че госпожите там много я обичат, ще я пазят докато ти свършиш една работа и после веднага ще я вземеш. Децата обикновено плачат докато родителите са там – после се успокояват (майка ми е работила известно време в детска градина). Безпроблемна адаптация на малката госпожица! 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s