ситуацията в детските градини

Стандартен

проблемът с детските градини не е от днес.

проблемът с детските градини не е само в софия. измислиха ИСОДГ, ама още при първото използване от родителите, системата се срина.

после се видя, че свободните места не са достатъчни. макар това да се знаеше и по-рано. още преди 3 години беше ясно за бума на родени деца прези 2006, а и след това.

още преди 3 години можеше да се реагира адекватно. още тогава да се започне със строежа на нови детски градини, да се освободят преустроените детски градини, неустойки да се платят, ако е необходимо, или алтернативни сгради да се предложат, но НЕЩО трябваше да се случи.

а то какво стана – децата пораснаха, дойде време за ДГ, нови места – НЕ.

във Варна – накараха родителите да дежурат денонощно пред детските гради, да правят график на дежурства, вечерни проверки и прочие, за да успеят да се запишат с по-преден номер на 01.04 и да имат някакъв минимален шанс за прием + варненски лични карти, служебни бележки с булстат, данъчен номер, мокър подпис и печат, удостоверение от данъчните, че си си платил данъците, акт за раждане на детето, ако се самоосигуряваш искат декларация по чл. 50…

цитат от ИСОДГ:

Общият брой свободни места за групите с прием от септември (5584) е почти същия като обявените свободни места миналата година (5947)!

Очаква се групите да се уплътнят с още 500-1000 допълнителни места през септември. Всички деца ще бъдат класирани през системата, което силно намалява възможностите за злоупотреби.

Екип ИСОДГ

ето едно инфо от преди няколко дни:

По-голям е недостигът на места в яслените групи в обединените детски заведения в столицата, каза заместник-кметът Йорданка Фандъкова. Регистрираните в информационната система на детските градини кандидатстващи за яслени групи са около 6000, а местата са 2000, допълни тя. Около 8000 са децата, регистрирани в системата – кандидатстващи за първа група в детските градини. Свободните места са 4000.

изводите и сметките си ги направете сами!!!

дори да не Ви касае пряко! информирайте Ваши познати, колеги и съседи за предстоящия протест!!! Нека го направим за нашите деца! Участвайте!

ПОКАНА ЗА ПРОТЕСТ

СРЕЩУ ЛИПСАТА НА ДОСТАТЪЧНО МЕСТА
и
ПРЕПЪЛВАНЕ НА СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ МЕСТА В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ В СОФИЯ

към всички майки, татковци, каки, батковци, лели чичовци, баби, дядовци, съседи и съседки с будна гражданска съвест.
Призоваваме ви да ни подкрепите в протеста за липсата на достатъчен брой места за децата живеещи в София в детски ясли и детски градини и пълната незаинтересованост към проблема от страна на Столична Община.
Протестът се организира на 16.04.2009 (четвъртък) от 10.30ч пред Столична Община (ул. „Московска“ 33).

Инициативен комитет от родители

предстои да се направи заявление за този протест, както и други подготовки, но е сигурно, че протеста ще се състои.


ПП (07.04.2009) Изтеглете протестни листовки от ТУК

13 responses »

 1. … а после реват, че нямало деца, че сме имали демографски проблеми и прочие. Пък като се родят дечицата, какво?

 2. оо – деца има предостатъчно.

  е, малко са по-мургавки от нормалното, леко кривогледи, болни и необразовани – но има.

  па като гледам критериите за приемане в детски градини – ми то ако не си низвергнат циганин, при това студент-олигофрен – място за детето ти в градината няма.

  а ние, дето сме бели, работим по цял ден, от софия сме и сме нормални – кво да правим?

 3. Pingback: Трябват ли на България деца? « Графът

 4. Там сме, задължително. Правят ни на луди, крещи ми се от безсилие
  :((

 5. А като се замисля, че в малките градчета учителките все още обикалят по домовете и молят родителите да водят децата си на градина само и само да има достатъчно бройки, за да не ги закрият. Все още не съм се сблъскала лично с този проблем, но определено ще подкрепя протеста, защото реакция трябва да има, и то бърза.

 6. Pingback: 06.април.2009г., 15.00часа, парка Заимов « simplyblue

 7. Pingback: това, което не се чу в репортажа « simplyblue

 8. Наистина това е проблем, който е наличен не от вчера, не от днес, не от тази година, както ще продължи и идните години, защото раждаемостта в големите градове е голяма. Блу е писала за хавата във Варна, едниственото по-добро в София е, че драмата по записването се прехвърля в интернет пространството, а тук, в морската столица драматургията беше наяве, пред градините. Започна се десет дена, че и повече преди обявената дата за записване. Първоначално страстите бяха бурни, разменяха се реплики, обиди, кой е по-по-най, мерихме си пишките, след което влязохме в коловоза и си дежуряхме денонощно пред детските заведения. Лошо няма, опознаваме съкварталците и създаваме социални контакти. Достойни граждани на Варната сме, щото си плащаме данъците тук и дрън дрън, ама как аджеба ще плащам после данъци, като не мога да ида на работа, че детенце трябва да гледам, м?
  Не се предавайте, борете се! В деня на подаването на документите, шегаджийския първи април, се понесохме пред обищаната с детски играчки и сухи цветя, да зачетем кмета. Протестирахме, викахме, напъхахме се на сесията на общинския съвет, поизпотихме общинарите, в резултат на което натискът ни продължава и освен предвидените две нови градини за тази година, се задвижват нещата за още 3 нови. Капка в морето, но е някаква крачка. Призовавам ви, съберете се, бъдете активни и покажете, че децата ви имат права. Мислено съм с вас!

 9. Пак съм аз, по отношение на предимствата също мога да пиша доста, тук във Варна стана модно бащите да се отказват от децата си, че да се водят майките им самотни, ей го предимство, Ставаш редовен студент, не ходиш на лекции, не плащаш данъци, но детето ти с предимство. А най-грозното е, ваденето на ТЕЛК за децата, че са болни, опазил ни господ. Във Варна са модни палмите за милиони левове, които кметът артистично разхвърля в града и го украси, а в същото време отвори свободни места по клоните за всички нас, маймуните.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s