Флуороза

Стандартен

www.fluoridealert.org преди време бях писала за флуорната профилактика.

флуороза – патологично състояние, причинено от повишен прием на флуор (например при продължителен прием на вода с повишена концентрация на флуор или при хронична инхалация на въздух с повишена концентрация на флуор). протича с поява на бели или кафяви петна по зъбите, разрушаване на зъбния емайл (зъбна флуороза), уврежда се и костната система (скелетна флуороза).
на латински език: fluorosis.
на английски език: fluorosis.

(из Речник на медицинските термини)

това всичко е само външната изява на цялостната интоксикация на организма с флуориди, което може да засегне функцията на жлезите с вътрешна секреция и някои жизнено важни органи.

сега ще цитирам думите на една майка от варна, на която дъщеря й има заболяването флуороза – детето има петна по зъбите, трошливост или чуплив емайл.

„Накратко – дъщеря ми е с флуороза – предизвикана е от предозиране с флуор. Освен флуора, който съм давала по препоръка на детски стоматолог на 4,5 г. и като бебе по препоръка на педиатъра, се оказа, че е приемала флуор и в градината, без да ни уведомят. Ефекта върху зъбите е видим – постоянните зъби израстнаха на бели петна, които после станаха кафяви, и леко на жилки (като мрамор), а той е само външен изразител на цялостното отравяне на зъбите. Дотук във Варна има диагностицирани 2 деца с флуороза, въпреки твърденията, че в България нямало нито един случай от 30 години. Не ми се жалва надълго, че от няколко дни само това правя, но ако търсите информация, ще намерите. Флуорната профилактика в някои градове продължава от 12 години, а за проявяване на флуорозата са необходими 5, така че признаците могат да се наблюдават точно при учениците.“

„Много моля, ако децата ви имат подобни проблеми със зъбите, свържете се с нас! Може да пишете в ТАЗИ ТЕМА, на лични, или да се обаждате на телефони: 0889306731, 0888973005, 0887218576, 0894760672.
Ние не сме анонимни лица. Всеки от нас има поне по едно дете. Някои от тях са с флуороза, други – не. И на всички ни пука за здравето на нашите деца, на тези, които познаваме, както и за другите, които тепърва може да срещнем.“

за още информация вижте ТОЗИ линк!

7 responses »

 1. Бре, аз си мислех, че това поразява само млечните зъбки!!! А никога и не съм подозирала, че причинителя е същия, който уж трябва да ти направи чейнето по-здраво 😦

 2. Как може да има толкова безотговорни хора, които не ги е грижа за младото поколение !!! Как може да не уведомят родителите !!!
  Слабо казано съм възмутена !! Родителите действайте !! Давайте ги на съд тези безотговорници !! На съд !!! ПО бързата процедура!!
  Кой сега ще оправи здравето на младите !!
  Ако не ни е грижа за младото поколение, значи не ни е грижа за бъдещето ни !! Как може такива хора да спят спокойно нощем !!

 3. Съд 🙂

  помислили са за това още преди започнат:
  http://www.biomedica-consult.com/fluornaprofilaktika.html

  Тъжното е че флуорираното мляко е експеримент, който е започнал за първи път в света през 1988 в България …

  … и то само в детските заведения, вероятно за да няма излишни коментари, хората си доверяват децата без да очакват че там някой ги трови и подготвя за роби

  Вижте http://vlastta.com/forum/viewtopic.php?t=14 за повече актуално инфо.

  Досега в страната няма уред, с който да се измери концентрцията на флуор в млякото за децата.

  Във Варна вместо ежемесечно да се преглеждат и да се изследва урината на всички деца, се преглеждат по 20-30 от 9000 деца, а за изследвана урина няма официални данни.

  Въпреки увредените деца, според резултатите има само намаляване на кариесите !!!

  Уникално!!! С отрова за мишки, която идва като отпадък от промишлеността, лекуваме кариеси на деца, препоръчва се като хапчета още от бременноста!!!

  ВНИМАВАЙТЕ като се доверявате
  ЧЕТЕТЕ преди да приемате химикали
  МИСЛЕТЕ преди да изпълнявате

 4. ДЕТЕТО МИ Е НА 9 ГОДИНИ И Е С ФЛУОРОЗА.

  МОЛЯ, ПОСЪВЕТВАЙТЕ МЕ КЪМ КОЙ СПЕЦИАЛИСТ ДА СЕ ОБЪРНА

 5. На всякъде в интернет чета за токсикация с флуор (флуороза) причинена от пиенето на вода с повишена концентрация на флуор или вдишване на въздух с повишена концентрация на флуор,но възмовно ли е това да стане и от ежедневното ползване на избелваща паста?! Всички избелващи пасти съдържат флуор и колкото по-добре иззбелва, толкова повече флуор има в нея. Намоята паста пише, че била безопасна за възрастни при ежедневна употреба 2 пъти на ден и съдържа натриев флоурид (1000 ppm F“ – части на милион), но не знам какфо ще значи символърт на флуор с тия кавички отзад..

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s