и пак влюбено вино

Стандартен

вече веднъж съм писала какво мисля за днешния празник. няма да се повтарям 😀

но пък с удоволствие ще споделя тортата и основното ястие, което спретнах. скромно, но от сърце 😉

торта трифон зарезан (1) торта

пандишпанов блат

за 26/28 см форма

6 яйца, 180г захар, 160г пресято брашно

подготвяте формата, като я намазвате с масло и посипете с брашно или грис.
разделят се белтъци и жълтъци, като първо се разбиват белтъците на гъст сняг. после се разбиват жълтъците и захарта на пяна. прибавят се постепенно белтъците, като вече се бърка леко с дървена лъжица. накрая във въздушната смес, леко се забърква пресятото брашно.
пече се в предварително загрята фурна – при горен и долен огрев, тавата се слага на най-ниското ниво и се пече на 170-180˚С, при фурна с горещ въздух(вентилатор) на второ ниво от долу на горе на 160-170˚С, за около 30-40 мин.
разрязах блата на два полукръга.

торта трифон зарезан (2) сок и крем

използвах един компот от ягоди, крем Оле на д-р Йоткер (без варене), 3с.л. кокосово брашно, 1пак.желатин (просто с тези продукти разполагах :mrgreen: )

разбих крема по указания начин на опаковката. прибавих кокосовото брашно, плода от компота и желатина. напоих единия блат с компота, покрих с крем, сложих втория блат, напоих и покрих цялата торта с крем. (бях изрязала много тънко капаче от втория блат, което поставих най-отгоре).

разбих малко масло с пудра захар на пухкав крем. с него намазах тортата от всички страни. след което покрих и украсих с готова моделираща маса.

торта трифон зарезан (3) торта трифон зарезан (4)

торта трифон зарезан (5)

разрез

Крокодил

идеята е от този руски сайт.

крокодил (1) прави се меко тесто от следните продукти:

500г брашно
250мл прясно мляко
2с.л.растителна мазнина
кубче мая
1 яйце
щ.сол
щ.захар

плънката е по желание, нашият крокодил беше похапнал обилно с:

плънка печени чушки, кашкавал, кисели краставички, грах, имах останали крема сирене и сметана, 2 кренвирша. всичко, без грахта, смлях с робота.

действаш по снимките от руския сайт и се получава превъзходен крокодил, после печеш и готово!

аз попрекалих с плънката, не бях разположила добре крокито в тавата и затова не се получи на външен вид, но пък стана много вкусен!

крокодил (2) крокодил (3)

Един отговор »

  1. Да се сътвори такъв един крокодил не е лесна работа. Има обаче една подобна руска рецепта, която е много, много лесна. Просто се отрязват крайщниците на един хляб (франзела), хлябът се издълбава, а в отвора се натъпква плътно плънката. След това хлябът се увива в алуминиево фолио и се изстудява в хладилник. Поднася се, нарязан на филийки.

Вашият коментар