зоологическата градина и възпитанието

Стандартен

зооднес беше прекрасен ден. слънчев и сравнително топъл. на всичкото отгоре, почивен ден. как да не отидеш в зоологическата градина на разходка.

за втори път заведохме диването там. знаем, че още е малка и не всичко разбира. въпреки всичко й харесва, особено много се радва на познатите животни. (тези на които си има играчки вкъщи 😀 ) имитира ги, казва им здравей и чао.

има какво още да се желае по отношение на поддръжка и грижа към животните и техните домове. част от клетките са празни. но все пак се вижда, че се полагат усилия, правят се подобрения, животните изглеждат здрави. с удоволствие бих осиновила някое от тях, за да му осигуря още по-добра грижа (за съжаление нямам финансова възможност), но ако когато забогатеем ще го направя.

ако не сте ходили в зоологическата градина или не сте ходили скоро, направете го (не забравяйте да заредите батериите на фотоапарата или просто вземете резервни!!!).

а сега няколко думи и за възпитанието.

навсякъде имаше табели, които предупреждаваха да не се дразнят животните и да не се хранят. пред всяка клетка.

но уви. всяко второ хлапе тропаше с пръст по стъклата или подхвърляше пуканки и царевични пръчици, на маймуните, мечките, патиците и повечето животни.

съгласна съм, някои деца са още малки, не разбират или просто не обръщат внимание на табелите. за съжаление, техните родители също не забелязваха табелите, някои дори не обръщаха внимание на децата си или нещото което най-много ме възмути – други родители, показваха на децата си, как по-точно да подхвърлят пуканките, за да нацелят муцуните на горките животни.

ядосах се. защото освен всичко друго, клетките и тревните площи около тях приличаха на препълнени кофи за боклук. жалко е. и тъжно 😦

редно е родителите да възпитават децата си, а кой трябва да възпитава родителите?

може би, трябва да има зоопазачи, които да глобяват въпросните родители. веднага и на място. на мен ми звучи добре, но също така знам, че е почти невъзможно. поне на този етап.

защото каквото и да си говорим, ясно е, че не достигат средства за поддържането на зоопарка, за храната на животните, камо ли за заплати за зоопазачи. дори, може би и самите хора, които се грижат за тях са по-малко от необходимото.

някой ден, може би ще станем по-добри и по-отговорни.

7 responses »

 1. Да добавя, че ако имате книжка съв 100-те туристически обекта, трябва да си я вземете, защото Зоологическата градина е един от тях и ще ви ударят печат 😉 Ние с Емил от Льонеберя обаче, 2 пъти вече ги забравяме…за да се върнем пак сигурно 🙂

 2. Да, невъзпитаните са родителите. Няма какво да се оплакваме, че младежта била калпава. Ми какво може да излезе при липса на елементаро възпитание.

  🙂 Иначе и за нас зоологическите градини са любима цел за излет през пролетта.

 3. аааааааааа не е вярво – тигрите си имат осиновители и им е чистичко и хубаво, че даже и лъщеят на слънцето 🙂

 4. 🙂 много обичах да ходя в зоопарка преди. Но мизерията си казва думата и ти става жал за животните.

  Освен това не можело да се отиде с колело там, понеже преди време някакво детенце се блъснало в една ограда с колелцето си и оттогава всякакви колела са забранени там. А все пак зоо-то не е точно близо до центъра.

  Вместо глоба, ако направиш беля, направо забрана. Чудесно и по български типично.

  Много точно си го казала, Блу – „редно е родителите да възпитават децата си, а кой трябва да възпитава родителите?“

  Да, определено ако имаше глоби и имаше кой да ги налага, много неща биха се променили не само в зоопарка, а и извън него.

  Но това са митове и легенди май…

 5. Уф, проблема само в зоологическата градина да беше… С пита и мед щях да ги посрещна… Уви в Абсурдистан живеем… Глоби и да има, няма кой да ги налага ефективно…

  Аз се депресирам след всяко ходене в зоо-градини… Тъжно ми става за животните… и още по-тъжно за хората в клетки…

 6. ае да не давам мнение, че ще разваля благата атмосфера на съпричастие и сълзливост

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s