поредното безумие

Стандартен

поредният експеримент.

искам детето ми да има истинско и безгрижно детство.

просто да изживее детството си! много ли е?

не искам да се експериментира с детето ми, с децата ни. кой дава право на властимащите.

образованието би трябвало да е съобразено с възможностите на децата. да, би трябвало. а дали е така? дали българската образователна система работи? дълбоко се съмнявам.

какво лошо има да искаш за детето си нормално образование. толкова ли е трудно детето ти да получи нормално образование, тогава, когато е готово за него. тогава, когато е изживяло детството си; тогава, когато наистина е готово да влезе в безумната и без никакъв контрол машина, наречена българска образователна система.

и наистина проблемът не опира толкова до възрастта, колкото до скапаното ни образование.

толкова ли е сложно първо да се изработи нормална, работеща образователна система и чак тогава да се правят експерименти.

Децата имат право на детство!
Ако подкрепяте правото на децата да тръгнат на училище от 7 години и само по желание на родителя от 6, подпишете петицията:
http://www.bgpetition.com/first-grade_6_years_old/index.html

7 responses »

 1. Не съм съгласна и аз, ще подпиша петицията. Аман от дивотии вече.

  Днес точно разговарях с приятелка, която има малко дете. Разказваше как някога в нейното училище имало цял клас само от шестгодишини и само за този клас е имало обеден сън всеки ден. Акселерацията си е акселерация, ама хайде да оставим децата да си бъдат деца, а?

 2. Аз пък мисля, че идеята е добра. Вярно, не съм майка все още 🙂 и разсъждавам строго субективно… А и нали искаме да напредваме и да ги стигаме онези другите- „белите държави“? Плюс факта, че повечето деца не на 6, ами и по-рано вече сигурно са готови да стъпят в училище, не смятам, че е загуба на една година от детството, а напротив- спечелване на една година в съзнателния ти живот.

  А и по-добре в училище, сред деца и учители, отколкото пред компютъра или тв, нали?

 3. Това, че някои деца са готови да стъпят в училище още на 6 годишна възраст е резултат единствено и само от безумната амбиция на някои баби и майки, обезумяващи, ако невероятно надарените им деца не четат и пишат още на 5 години. Не се доверявай толкова на първични източници – алтернативата не е училище / компютър и ТВ…..

 4. P.S. към Apieceofme
  Имам познати, чиито деца учат 1 и 2 клас в т.нар от теб „бели“ държави – нивото на нашата предучилищна група в детската градина е много по-високо от нивото на тяхното начално образувание. Идеята ти да ги стигнем е добра, но пътя е в обратната посока

 5. образувание – открийте грешката /ако сте започнали да се образувате от 6 годинки/…

 6. към Apieceofme:
  по-добрата алтернатива на компютъра и телевизията е детската градина! за училище има време! „печалбата“ от ранното тръгване на училище е ранен стрес и напрежение както за децата, така и за родителите.
  когато станете родител, повярвайте, ще промените мнението си!

 7. @darsi и m.radoslavova : „Вярно, не съм майка все още 🙂 и разсъждавам строго субективно… “

  Може би трябва да си остане по желание, не споря. Моето мнение е, че имам връстници, които са започнали училище на 6 и нищо им няма 🙂 А аз си мисля, че бих била благодарна на родителите ми ако ме бяха пратили на 6, а не на 7, защото училището в първи клас също си е забавление и не смятам, че щях да изгубя нещо. Пак игри, гонинки в клас, приказки и т.н. Но това си е моето мнение…

  А когато (дай Боже) стана майка, може и да съм на друго 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s