Red Velvet Cake

Стандартен

айде да ви почерпя с последната торта от великолепната четворка, направих си я за мен, щото имах имен ден :mrgreen:

рецептата ще я напиша, така както е преведена (не от мен :mrgreen: ) а в скобички, както обикновено, ще пиша моите уточнения. 😀

(за мярка ползвах 200мл-ва чаша)

продукти за блата

2 чаши универсално неизбелено брашно. измерете като напълните чашите с лъжица и изравните. (използвах обикновено брашно)
½ чаша натурално какао. измерете и пресейте.
2 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сода за хляб
1 ч.л. сол

1 чаша бътърмилк, добре разбъркано (може да си го направите така: 1 супена лъжица лимонов сок и чашата допълнена с прясно мляко, след около 15 мин = бътърмилк :mrgreen: )
1 с.л. ванилов екстракт (сложих есенция ванилия)
4 с.л. течна червена боя

250гр меко масло
1 ½ ч.ч. захар

4 големи яйца

инструкции

1.   Разположете решетката на фурната по средата и включете да загрее до 175°С-180°С. Ако използвате тъмен, незалепващ или стъклен съд, намалете малко тази Т.
2.   Обилно намазнете формите с маргарин или растителна мазнина.
3.   В купа смесете брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта. Пресейте. Смесете млякото с оцветителя и ванилията.
14.   Разбите с миксера маслото на бавна степен до омекване. (Ако е студено маслото, ще се загрее от бъркането за около минута) Дабавете, бъркайки, на тънка струя захарта. Накрая увеличете скоростта на средна и бъркайта 2 минути. Спрете и огребете от стените със шпатула.
5.   С миксера на слаба степен добавяйте яйцата едно по едно и бъркайте по 20 сек след всяко от тях. След като сте добавили и последното, увеличете миксера на средна скорост и бъркайте 2 мин. (Ако яйцата са били студени, сместта може да се пресече, от загряването при бъркането ще се оправи) Накрая се получава пухкава смес.
26.   С миксера на слаба степен добавете брашното на 3 части, редувайки го с млечната смес на 2 части, като започнете и свършите с брашно. Ако млякото е студено, сместта ще се пресече, но при добавянето на брашното ще се оправи.
Добавяйте брашното и млякото без много да се бавите между добавянията, за да не преразбиете сместта.
3След последното добавяне спрете миксера, огребете стените. Пуснете пак на слабо и бъркайте около 30 сек. Спрете. Не преразбивайте. Сместта е гъста и пухкава.
7.   С шпатула разбъркайте сместта 1-2 пъти в случай, че има останало брашно.
8.   Разпределете тестото във формите. Леко загладете. Печете 20-30 мин на 175°С (ако е една форма) (пекох точно по 35мин. на 175°С, на два пъти) или 35 минути, ако са две форми едновременно; или докато отгоре е сравнително твърдо и съвсем леко поддава при натиск, усеща се леко пружиниране в средата. Ако пробвате с клечка, по нея може да има няколко полепнали трохи, но не и тесто. Извадете от фурната върху решетка за около 10 мин. Извадете от формата и охладете напълно върху решетката, с равната страна нагоре.

4

необходими продукти за крема (от книжка на Бон Апети, за тайландката кухня)

4 жълтъка
200мл кокосово мляко
200мл (което е консерва от 397гр) подсладено кондензирано мляко
1 пак. желатин
сок от 1 лайм (лимон)

Жълтъците се разбиват с телена бъркалка, добавят се кокосовото и кондензираното мляко и се сгъстява на водна баня (аз го сложих директно на котлона и го прегорих :mrgreen: целта е да се бърка НЕПРЕКЪСНАТО, колкото време е необходимо – 20; 30; 40….. минути). по рецепта желатинът се разтваря в 150-200 мл вода в микровълнова фурна за 3 минути, охлажда се и се добавя към лимоновия сок, НО задължително се дебне и се спира през няколко секунди, щото иначе ще изкипи и край. (аз лично никога не го разтварям желатина така, но понеже в рецептата така е написано, затова спазих изискването) Разбърква се и се сипва в млечно-яйчната смес. Разбива се добре амалгамата и се охлажда.

ако не си намерите кокосово мляко, може да го направите по тази рецепта като мен:

5Смесете 500 мл прясно мляко с 250 мл течна сметана и 120 г кокосови стърготини. Сложете сместа да кипне и след това я оставете за 30 минути на тих огън. Разбъркайте, прецедете, като натискате с лъжица, за да се отцеди добре млякото. Кокосовото мляко се използва в различни азиатски ястия, в индийското къри, в сосове и ориз, в десерти, като придава изключителен аромат и вкус.

аз го прегорих, щото се замотах с други неща и не го бърках непрекъснато крема при сгъстяване, което е грешка. наложи се да прецеждам крема, съответно количеството хич и не беше достатъчно, затова действах според ситуацията. разбих си един готов крем ванилия на доктор йоткер и го добавих към този крем, а и за да няма фал, турнах още един желатин, ама разтворен по правилата на желатина :mrgreen:

после двата готови и изстинали блата, разрязах на по две. започнах да сглобявам. ред блат, ред крем, ред блат, ред крем…. ама накрая крема пак не стигна, та спасявах положението с готова течна сметана, която разбих 🙂

6

после си изрязах шаблончета и няколко часа правих пурички :mrgreen:

7 8

9 10

11

12

на другия ден направих рози от готова моделираща маса и ето какво се получи като краен резултат:

13

14

а защо тортата не е цяла, това е друга история :mrgreen:

Един отговор »

  1. а защо не е цяла моем да ви каем я:

    – ма то па добре, че творящата е цела, щееме да я изручаме со се парцалете..

  2. отказвам да те чета! дааа… че ако още веднъж прочета за нещо такова, еле пък като го видя… отиде ми диетата! 🙂

  3. знам, да, бее, знам, че са ти го задавали този въпрос постоянно, ама и язе да си пОпитам – що не изкараваш пари от аз хубавинЯ? Хем батето ще е доволен, хем ти ще си мацаш, хем пари у джобето, кеф …

  4. Цъ! 🙂 то да не мислиш, че е лесно на ден да се правят по неколко торти, пък и едни и същи като започнат да ти поръчват, нЕма да е интересно 🙂

    най-вероятно ще започна да ги правя без желание, просто ей така, за спорта, което не е гот 😀

    друго си е от време на време да правиш тортичка за някой любим и близък, ей така, да го зарадваш, друго си е 🙂

    аааа батето нема да е никак доволен, щото той торти и сладки работи не яде, едвам го насилвам да ги опита 😦

Вашият коментар