торта „икебана“

Стандартен

това беше темата на 4-тото Тортено предизвикателство – Юли 2009, което мина и замина и вече почти е дошло време за следващото :mrgreen:

тортата беше за моя РД. като цяло съм доволна, но не съвсем. както и да е, следващият път ще е по-добре 😆

използвах снимка на „икебана” за вдъхновение.
започвам с оправданията – нямах подходящ размер купа за основа, имах проблем със залепването на елементите. наистина купата ми трябваше да е два пъти по-ниска, за да се получи ефекта. но със сигурност някой ден ще се пробвам пак, вече си имам и  истинско лепило 😀
ето рецептата:

икебана 1Шоколадова торта с цитрусов дъх

необходими продукти
за блата
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ванилия
1 бакпулвер
1 с.л. какао
настъргана кора на 1 лимон или портокал (ползвах от сухите лимонови кори)
1 ч.ч. брашно

за крема
125 г краве масло
2 с.л. захар
1 яйце
2 с.л. какао
1 кутия предварително сварено кондензирано мляко (но може да използвате и сурово) – (не го варих, поради липса на време)
есенция ванилия
есенция ром (или 1-2 супени лъжици ром,водка,коняк)
смлени орехи (около 1/2 или 1 чаша)
2 с.л. сусамов тахан (те това нещо не го знам какво е)
*1-2 с.л. лимонов сок (по желание)

за сиропиране

използвах няколко лъжици компот от ягоди (грешка, не му трябва сиропиране!!!)

приготвяне

Забъркваме сместа за блата. Изпичаме го в намаслена и набрашнена тава (23-24 см диаметър) на умерена фурна. След като изстине напълно, го срязваме на 2.
В една тенджерка разбиваме маслото, захарта, какаото, яйцето. Слагаме тази смес на тих огън и варим, бъркайки от време на време. Когато започне да завира, я дърпаме от котлона. Прибавяме кондензираното мляко и останалите продукти за крема. Разбъркваме хубаво.
С 2/3 от крема намазваме долния блат. По желание, добавяме и парченца портокал. С останалата 1/3 крем покриваме и горния блат.
Украсяваме с настърган шоколад, орехи или каквото решите. добре е да престои 1 нощ в хладилника.

а ето аз какви ги свърших:

разрязах блата на две, после си изрязах кръгли платки, покрих купата с прозрачно фолио, после ред блат, ред крем, ред блат, ред крем, на най-горния блат направих дупка и така.
грешка, че сиропирах леко блатовете, грешка, че сложих повечко крем в най-долния ред, защото от тежестта започна да изтича, ама пък се получи накрая ефектна нагъната купа-ваза или каквото там всъщност се получи. 😆

забъркване и сглобяване

покритието е от шоколадовото тесто на van444eto:

Рецепта за 100 гр шоколад:
100 гр. шоколад
1 супена лъжица глюкоза
1 ½ супена лъжица вода
1 кафена лъжичка захар кристал
пудра захар за доомесване /около 2 суп. лъжици/

сложете водата и кристалната захар да заврат. не варете продължително за да не се изпари водата. достатъчно е да се разтвори захарта. глюкозата /върха на глюкозата е колкото долната извивка на лъжицата/ се добавя към горещата вода. бърка се до пълното разтваряне на глюкозата. 2-3 пъти се връща на изключения котлон за използване на топлината, но без да завира.
в микровълнова фурна или на водна баня /при често разбъркване/ се разтопява шоколада. внимава се да не „кипне“ и да се карамелизира. оставят се да изстинат малко. двете смеси – глюкозената и шоколадовата, трябва да са с еднакви температури за да се избегне пресичането. Нямам термометър но ще го кажа така: ако приемем че ръцете ни са топли, смесите трябва почти да не се усещат на кожата. тоест, гоним подобна температура. да не е хладко на пипане, но и да не е по-топло от ръката.
смесват се при непрекъснато бъркане /1 минутка е достатъчна/.
получава се една смес която прилича на разтопена дъвка на конци. увива се добре в найлон и се оставя в хладилника. добре е да престои поне половин час. по този начин се пукат мехурчетата които се получават от смесването и сместта добива нова плътност. след това, САМО при необходимост (ако лепне или е по рядко) се измесва с пудра захар.
ако се използва КАФЯВ кувертюр:
на 100 гр. кафяв кувертюр
1 с.л.вода (ама с връх, тоест нито капка по-малко)
1 с.л. глюкоза
1 кафена лъжица захар кристал

БЯЛ кувертюр

на 100гр бял кувертюр
2/3 с.л. вода
3/4 с.л. глюкоза
3/4 кафена л. захар кристал

 

всъщност заприлича на стар глинен поочукан съд.
от снимките става ясно и как точно направих листото, моята гордост, само дето така и не измислих начин да изсъхне огънато като при оригинала.
а стърчащото нещо с бели цветове го преправях сто пъти и накрая не се получи както исках.
в общи линии това е, ааааааааа и ако си бях оставила водата безцветна, щяха да се виждат и камъчетата.. нямам идея защо сложих морска вода на горките цветя. 😆

елементи

___________

икебана 2

икебана 3

икебана 4

икебана 5

икебана-парче

тортата беше невероятна на вкус (има и свидетели), нищо, че не спазих рецептата точно. а и умря циганката, та… :mrgreen:
___________

ПП понеже ме обвиниха в кражба на рецепта (а а аз лично никъде не виждам да съм написала, че горната рецепта е моя, както и да е) и понеже, когато си записвам дадени рецепти не винаги съм ги копирала от „оригиналния“ сайт. та случва се и да нямам линк към оригиналът, за което съжалявам. (а и всъщност кой може да бъде напълно сигурен кой е авторът на дадена рецепта?) но чак пък да съм крадец. доста често рецептите ги инерпретирам, но винаги оставям истинската, да е видно детсевика.

оригиналната рецепта: Шоколадова торта с цитрусов дъх.
___________

1-вото Тортено предизвикателство

2-рото Тортено предизвикателство

3-тото Тортено предизвикателство

Един отговор »

  1. Браво! Браво! Щом има подсладено кондензирано мляко в крема вкуса трябва да е превъзходен. Не се съмнявам. 🙂
    Но по-скоро започнах да пиша заради дизайна. Много е добър. Чудя се, това голямото листо не тежи ли? И кой те снабдява с тези лепила? 🙂

  2. ами всъщност, тежеше и още как, сложих доста арматура, за да се задържи 😆

    за лепилото, една добра дама, която живее зад океана ми изпрати малко бял прашец (иначе казано – Arabic Gum), той се използва само за лепило. разрежда се с водичка 🙂 купувано е от ТУК 🙂

  3. Красота! Винаги съм ти се учудвала за търпението и умението да твориш такива красиви неща! Страшна си! Но явно ти се отдава и го правиш с удоволствие 😀

Вашият коментар