надлъгването продължава

Стандартен

ще се опитам с прости думи да „покажа“ положението преди, по време и след протеста на 16.04. и как всички институции се опитват да изопачат проблема, да вкарат родителите в някакъв сценарии. всички всячески се опитват да ни втълпят, че видите ли проблем няма, места за децата има.

дано всеки прочел тези редове, разбере за какво точно става на въпрос.

за съжаление много родители въобще и не разбраха за какво точно е протеста, много родители обърнаха гръб, защото това не ги касаело лично. а всъщност нещата са прости:

протест за откриване на достатъчно места в детските градини за децата на всички желаещи родители, както и за спазване на оптимален брой деца в групите!!!

какво неясно има?! тук въобще не става дума за жителство, за критерии и прочие (както повече медии отразили събитието, се опитаха да изопачат нещата.) искаме места за всички деца на всички желаещи родители, както и съществуващите да не се препълват!

с този протест реално заявихме в публичното пространство, че ние, майките регистрираме наличието на проблем, както и наличието на дефицит в обществото в което живеем.

Общината би трябвало вече да е наясно, че тази година няма да й/им се размине, както миналата само с недоволство по градинки и форуми, и прехвърлянето на недоволството върху некадърно направената система.
тази година, въпреки системата, много родители най-после прозряха, че проблема не е в системата, а в липсата на места.
ако приемат едни деца, а останалите не ги приемат, проблема няма да е решен изцяло, а само за приетите деца.

дано с повече гласност по въпроса, проблема достигне до повече хора, които не ги засяга пряко, но имат гражданска позиция.

всяка седмица се откривали нови групи! то ако беше така – за три години по 52 седмици трябваше да има 156 нови групи, като сметнеш по 25 деца, общо 3900 места.

основното, което ни обедини за протеста е огромния недостиг на места в ДГ в София.

както вече цитирах един документ  (Правилата и нормативите за планиране на населените места), Общината е длъжна да осигури места за 50% от децата до 3 годишна възраст (яслена възраст) и 75% от децата в детска градина  (4 – 7 години).

според отговора на г-жа Фандъкова до родителите (на отвореното писмо), имаме цифрите на децата от набор 2006, 2007 и 2008г. за които Общината знае, че са родени в София, а именно:

„през 2006 година родените в София деца са 12 996, 2007 г. – 14 792, 2008 г. – 15 661.“

нека направим прости сметки за набор 2006:
родени в София деца – 2006г. – 12 996, от които 50% са 6 498, а 75% – 9 747.
приети деца през 2008г. – 1 680,
очакван прием през 2009г. според Фандъкова – 3 433, според ИСОДГ – и 3 681.
така. ако приемем, че през 2007г. са приети около 1117 деца от набор 2006г. (същата бройка, за първа яслена група през 2008г.) то излиза, че от набор 2006г. в момента посещават детска ясла около 2800 деца.
като добавим към тях децата, които тази година ще бъдат приети според ИСОДГ, то общия брой на приетите деца към септември 2009г. от набор 2006г. ще бъде 6 478.
(това е приблизително 50% от родените деца в София през 2006г. би трябвало този процент да е 75% от живеещите в София).
това означава, че през септември 2009г. ще бъдат приети в общинските детски градини по-малко от 40% от всички деца живущи в София!
както и да го погледнеш, това е едва половината от необходимото да бъде осигурено, като места.

всяка седмица откривали нови детски градини?!
добре, ама нас ни интересува колко места откриват, а не колко сгради! Защото:
не всяка нова сграда означава нови места! Броя на новите групи не дава представа за колко деца всъщност става въпрос!

в случай, че не сте разбрали – протестът беше за откриване на достатъчно места в детските градини за децата на всички желаещи родители, както и за спазване на оптимален брой деца в групите.
няма места за 8000 деца! Какво се прави по въпроса за тях?

защо ли никой не си дава зор да строи детски градини?
хм, ами много просто – детските градини със сигурност не са сгради, които носят приходи. детските градини носят само разходи. нали?
дали главния архитект може да свърши нещо по въпроса?!
то е ясно, че до септември няма как да се построят липсващите детски градини, но не е ясно, защо Столична Община позволява строителство, без да е оставила петно за детски градини, училища, болници и пр. инфраструктурни сгради, както се полага по нормативните документи?
Общината заявява в прав текст, че места за детски градини не са предвидени. Как така??
та какво се получава всъщност: един казва „няма терени“, друг казва „няма пари“, всеки прехвърля топката на другия, а децата остават на улицата.

обещанията са хубаво нещо, ама номера е после да се изпълняват…

има хора, които ни убеждават, колко прекрасно било да си гледаш детето в къщи и как те си гледали своето до 3 години и кусур. но на въпроса „дали след това са имали проблем да си запишат детето/децата на детска градина?”, отговарят с НЕ!
да, ама нашите деца септември навършват 3 години и ние имаме проблем – няма места да ги запишем!

имало подкупи, приемали се децата по втория начин. е да, ама ако имаше достатъчно места, директорките нямаше да взимат подкупи или нямаше да ни пука, дали детето на съседката има 0.2 допълнителни точки повече от нашето дете.

просто искаме максимално да се използват наличните възможни терени и сгради! и мисля, че е редно ТЕ, общинарите да ни предоставят справка за всички тези сгради и терени. ето малко варианти:

вариант – прекратяване на договорите на частните детски градини, настанени в общински сгради и проверка – доколко е вярно, че някой от тях са пренаети след като договорите им са изтекли през 2008г.

вариант – връщане на предназначението на сградите на бивши детски градини, които се използват от Общината за административни цели.

вариант – връщане предназначението на сградите на бивши детски градини, продадени последните години, които не се ползват за нищо, а се рушат!

вариант – временно Общината да наеме помещения в подблокови пространства, да наеме първи етажи на нови и все още празни кооперации, да ги обзаведе, да назначи персонал… защо не и да ги даде безвъзмездно за ползване от частни предприемачи, които могат да ги управляват. нека има изисквания към персонала същите като в Общинските детски градини, задължително да са в непосредствена близост до оборудвана детска площадка, таксата за родителите да е като в Общинска детска градина. нека ги следи ХЕИ или който искат. нека работят по същата програма, по която работят в Общинските детски градини.

какво би попречило?

не може една сграда на детска градина да се руши години наред и собственика й да не прави нищо, а да чака по-скъпи времена, за да я продаде.

редно е Общината да намери начин да си върне терените: да замени терена с друг или да го плати на собственика по цени каквито прецени или да даде срок от няколко месеца да облагороди сградата и да направи нещо с нея, иначе да си я вземе обратно. има квартали в които сгради на детски градини се рушат и никой нищо не прави по въпроса.

мисля, че всички деца заслужават еднакво мястото в детската градина.
децата на всички ни имат равни права в рамките на тази Държава. това ни го гарантира Конституцията или поне би трябвало да ни го гарантира.

ето ви прост пример с Виена:

там детските градини са безплатни и достъпни за всички (особено за емигрантите) и това е Общинска политика.
насърчават децата да научат езика още в детската градина, за да се интегрират по-лесно в обществото и да са равноправни и равнопоставени, за да е спокоен, мирен и приятен за живеене града.
макар, че и срещу тях да тичаме, пак няма да ги стигнем, но това е друга тема.

важен е крайния резултат.
дано все пак ни се даде информация за това къде, кога и как ще се разреши нашия проблем.
имаме шанс да бъдем чути и именно затова ще продължаваме с протестите и търсенето на решение, диалог и реални резултати.

затова всеки един от нас, нека гледа градивно и позитивно.

друго – със сигурност Общината не научава за този проблем в деня на протеста!
Общината знае, още от края на 2006г., че през 2006г. са родени 12 500 деца в София. мдам

проблема днес е вследствие на много фактори. факт.

един от тях е, че не са взети навременни мерки за предотвратяването му.
защото за 3 години можеше да се построят достатъчно детски градини за тези деца.
можеше да се отредят терени за строителството на детски градини.
можеше да се поиска от Държавата целево подпомагане за справяне с назряващия проблем.
една отговорна общинска администрация, трябваше да го е предвидила, а не да се оправдава, че незнайно откъде се появил огромен интерес към детските градини в последните години. не е ли така?

до колкото знам, проблема тръгва още по времето на Софиянски, когато са се разпродали 44 детски градини (или са им сменили предназначението).
просто желание за справяне с проблема няма!
от две години се говори за сградите, в които се помещават общински администрации (бивши детски градини), които едва в началото на тази година започнаха да се изпразват с идея да се ремонтират и евентуално да се върнат по предназначение за детски градини. дали?
да не говорим за сградите на Общински детски градини, които са отдадени под наем на частни детски градини. договорите са изтекли през 2008г., но след това го удължават с още година, две, пет…

защо?

все пак съм оптимист и вярвам, че някой ден детето ми (дай боже, децата ми) ще живеят в една по-добра, по-отговорна и по-мислеща за гражданите си Община, но най-вероятно и за съжаление няма да е в тази държава, и още по-жалкото е, че децата ни ще избягат, не само моето.

като гледам на никой не му пука от този факт.

показват ни дългосрочни планове. да, ама те не решават сегашния проблем!
нашите деца сега се нуждаят от места в детски градини и няма как да почакат Общината да си изпълнява дългосрочните планове, колкото и прекрасни да са.

важното е, всички деца най-късно до края на календарната година да могат да тръгнат на детска градина!
дори и да се използват резервни варианти и временни решения, докато най-накрая построят нужните детски градини.
възможно е! защо да не е?

ТЕ, общинарите и властимащите са тези, които са длъжни да мислят и измислят как това да стане.

ние децата вече сме ги родили!

и ще продължаваме да раждаме!

10 responses »

 1. Pingback: когато кака ви блу се ядоса « batpep

 2. Освен да ти се поклоня дълбоко и да ти ти изръкопляскам бурно, незнам какво друго мога да кажа.
  За радост ли, за съжаление ли, проблема с детските градини ме касае до толкова, че мога само да се ядосвам и да съчувствам на всички които са пряко засегнати. Мисълта ми е че, моите деца пораснаха и сме на други вълни в момента. От друга страна, съм засегната донякъде с този проблем, тъй като миналата година и аз преминах по пътеката на мъчението. Единият ми племенник трябваше да тръгне на ясла, а тъй като се оказах единствената компютърно грамотна личност в „другата“ рода, се заех с регистрирането на формулярите и всичките му там простотии, които ни влизаха в куверта. Няма да обяснявам колко нерви изхабих, няма да обяснявам и колко време загубих, няма да ви обяснявам какви обяснения давах тъй като поради ред причини детето се отглежда само и единствено от баща си, та трябваше да си вадим кирливите ризи и да разказваме сополиви истории за определени типове „майки“. Парадокса е, че по стандартния начин и по правилата, детето не бе прието никъде. След ред молби, мейли, телефони и т.н. предложиха с половин уста резервно място в Люлинска градина. Е, чудесно! Браво! Обаче мъничкия проблем беше че племенника ми живее в Дружба. И тогава се наложи въпреки протестите на роднините, да разкажа за липсата на майка на това дете. Отговора беше много бърз. Нямаше мейли, нямаше протакане. Директно по телефона ми се обадиха да ме разпитат за „филмовия сценарий“ който им приложих в едно гневно писмо. Коя съм аз ли??? Ами стринката на детето… и т.н. и т.н. Какво ми отговориха ли? Ами, дословно това: „ЗАЩО НЕ КАЗАХТЕ ВЕДНАГА ЧЕ ИМАТЕ ТАКЪВ ПРОБЛЕМ?“ Защо ли???? Защото си мислехме че има и други начини да си запишеш детето на ясла. Без да прибягваш до връзки, подкупи или сълзливи истории както е в нашия случай. Ами, оказа се че няма такива начини. Както и да е! За 24 часа, получихме писмо с възможност ДА СИ ИЗБЕРЕМ НИЕ, подчертавам го дебело: ДА СИ ИЗБЕРЕМ НИЕ удобна детска градина в Дружба. Ами….. възползвахме се. И после ни беше срам. Поне мен ме беше срам. Че се е наложило по ТОЗИ начин да си уредя детето.
  Та, питам аз….. това ли е начина???
  Който има пари – отива в частна градина или си наема бавачка. Който има малко пари – плаща подкуп ли, рушвет ли…. спонсорство ли, незнам даже коя е модерната дума напоследък….
  А пък който няма пари…. да си вземе купичката супа … и здраво духане му е майката…..
  Затова скъпа ми Блу, шапка ти свалям за гневния изблик! Не мога да помогна по никакъв начин за съжаление…. това което направих за да бъда мъничко съпричастна, беше да разпратя твоите предишни постове на хора, които са с подобни проблеми. На хора, които биха могли да си размърдат мозъчните клетки и да си погледнат в тефтерите с телефони и ЕВЕНТУАЛНО да звъннат някъде. Дори и на мен. Просто с някакви идеи. Или препоръки….. На хора, които сърбат същата попара като теб и които биха могли да бъдат още една ЕДИНИЦА в множеството което сте били там, на протеста. Знам, че някои са се отзовали, други вече са знаели…. трети…. е, те са си намерили техните начини да си уредят децата и се скатаха /като мен/. За съжаление, и тези които трябваше да развъртят телефоните, също мълчат……
  Какво ли да кажа за финални реплики….. незнам….. освен че съжалявам че в ПРИКАЗНАТА ни Татковина, става все по-приказно…. в смисъл…. че си оставаме само на приказки!!!!!

 3. Наясно съм с проблема, но за съжаление…освен да съчуствам…
  Това е положението, Минке! (Както завършваше един виц)

 4. Да, ние можем само да съчувстваме и изразяваме подкрепа. Каква?
  Нещата са поставени пределно адекватно и отговорно. И много ясно и точно. Няма място за ядосване и емоции.
  Оттук нататък трябва да се търсят начини да се накарат лаладжиите да си свършат работата!
  Посещение в приемната на министър-председателя с писмо до него.
  В приемната на председателя на народното събрание (нищо, че му остава малко – писмото ще бъде заведено и зестра за следващия!).
  В представителството на ЕС (доколкото знам има такова).
  Мотивирано писмо до европейската комисия.

  Това за майките.

  А ние? Ако не друго задължителни коментари навсякъде, къде се мерне нещо за децата – каквото и да е. По форуми, блогове, медии. С тези данни.
  Аз вече си ги записах да са ми под ръка.

 5. Когато камъкът падне в собствения ти двор…
  Все пак, чудесно си писала! Я по-често да се ядосваш и да пишеш така!! 😉

 6. да, борбата продължава!!! аз нямам все още деца, но това не ме прави несъпричастна към ситуацията. днес моята племеница е застрашена да не тръгне на градина от септември. след 2-3 години може моето дете да е в списъците на чакащите, с най-добри пожелания… освен това точковата система за записване и най-вече за приемане в детските заведения е дискриминационна. какво се оказва – родителите, които работят /и двамата/ имат най-малко шанс децата им да бъдат приети в детска група, защото работят и имат изграден нормален живот…
  трябва да има постоянство и последователност в нашата позиция; в изразяването на висок глас /като досега/ на тази позиция в публичното пространство.
  може би една от причината да не присъстват много родители на протеста на 16/04/09 е, че беше организиран в работно време. /вече хората се страхуват да излязат от работа, дори да се разболеят защото времената са несигурни и не се знае дали няма да си следващият съкратен/.
  на бойко борисов или на неговите компетентни представители, не им е необходимо протестът да бъде в работно време, за да излязат и да говорят с протестиращите. на тях им трябва показност и „точки“ пред обществото – нали идват избори…
  с вяра и последователност, мисля, че ще се справим.

 7. Ситуацията и във Варна е същата.Когато големия ни син / сега на 5г и 7 месеца/ трябваше да тръгне на ясла просто по някаква прочина беше освободено място от друго детенце, но за детска градина чаках по нощите и ако мама не работеше в медиите едва ли щяха да го приемат.Сега малкият ни син е на 8 месеца и междувременно положението вместо да се подобри се е влошило,и въпреки че има 3 нови градини опашките вече на са една нощ по-рано а цял месец преди това.Ситуацията няма да се подобри ако тъпите ни управници не усещат постоянен реален а не виртуален натиск.
  Натиска може да е в ежеседмични протести примерно всеки петък към 16 часа или някое друго удобно за нас време ,но да си знаят ,че всяка седмица протеста и е вързан в кърпа докато няма достаъчно места за всички,повтарям всички желаещи.

 8. Да, и аз харесвам изблика ти, ама… що да бъде така, че да се поражда, бе м.му… Е то ясно е що стават неразбориите – някой гледа да не би случайно да се мине с по-малко опаричване или без никакво. Въпросът е, че от много мислене прецакват и себе си, и другите; понеже всичкото тва мислене най-често е некачествено. Иначе, лично аз деца нямам, но децата на някои прителки са все още в тая възраст, та получавам представа. Не мога да преценя дали в Сф или Филибето проблемът е по-тежък, но знам, че записванията фактически почват да текат отпреди лятото; на места по същото време потичат и подаръчните потвърждения. Е, последното поне не на всякъде го има. Но какво от това…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s